Ghid de supraviețuire sufletească


                                 
Un catalog de stări, angoase și feerii ale condiției umane. Nimic exagerat, nimic patetic, niciun formalism estetic la Petru Creția.
Ghid de supraviețuire sufletească

 Ghid de supraviețuire sufletească


Vreau să vă recomand o carte de suflet. Precum Biblia. Asemeni Sfintei Cărți, ea vorbește despre suflet. Despre luminile și umbrele sufletului. Acesta este chiar titlul.

O carte actuală. Pentru a ieși întregi la trup, minte și suflet, după acest arest la domiciliu planetar, avem nevoie, mai mult ca oricând, de „Luminile și umbrele sufletului” lui Petru Creția.

Sunt 34 de eseuri care tratează tot atâtea teme simple și deopotrivă grele, comode și incomode.. ca viața.

Autorul scrie pentru cei fără nume, scrie despre demnitate, ticăloși, tirani mărunți, cinste, vrednicie, cuviință, prostie, mediocritate, prejudecăți, dreptate, adevăr, calomnie, intoleranța, blândețe, răbdare, încredere, dezamăgire, suferința zadarnică, văicăreală, curaj, speranță, tristețe, bucurie, sărbătoare, plăcere, superficialitate, nepăsare, homo valachicus, falsa conștiință, vorba fără de rost, cuvântul dat, credință, și încheie cu două gânduri despre binele şi răul din lume.

Este o radiografie a subiectelor frământă viața unui om. Un catalog de stări, angoase și feerii ale condiției umane. Nimic exagerat, nimic patetic, niciun formalism estetic la Petru Creția. Nu sunt lecții sau discursuri academice. Aerul pompos și accentele de superioritate i-au lipsit lui Petru Creția de-a lungul întregii sale vieți.

Sper să nu greșesc prea mult dacă afirm că acest volum este abecedarul unei vieți simple și curate. Pe care a trăit-o autorul și la care subscriu și simplii săi cititori anonimi. Iar în presiunea solitudinii la care am fost condamnați în această perioadă cartea aceasta devine un ghid de supraviețuire sufletească.

Regretatul filosof, eseist, poet, eminescolog, reușește performanța întâlnită la Platon (cel pe care l-a tălmăcit atât de bine în limba română, împreună cu Constantin Noica) aceea de a fi pe înțelesul oricărui om.

Ca cititor este imposibil să nu îți regăsești stări și întrebări, trăiri și frustrări asemănătoare celor despre care face vorbire autorul.

Făceam la început o asemănare cu Biblia, nu pentru că a tradus-o strălucit Petru Creția, ci pentru că majoritatea eseurilor sunt citabile, găsești idei și notații pe care vrei să le iei cu tine, să le reții, să le pătrunzi mai bine, să le împarți cu prietenii. Unii își vor umple wall-ul pe Facebook după ce o vor citi.

Chiar de la început, autorul își descrie cartea, spunând, printre altele: „Cartea aceasta nu vrea să fie altceva decât o călăuză către adevărul despre noi înșine, pe un drum la fel de greu de deslușit ca acela din Călăuza lui Tarkovski. Dar nu de negăsit. Omul este o ființă complicată și ambiguă, dar nu indescifrabilă. Destul de chinuită şi de vulnerabilă, dar nu damnată. Iar sufletul său este în stare să compenseze urâțeniile şi josniciile naturii sale cu neverosimile biruințe și elevații”.

Menționez că volumul „Luminile și umbrele sufletului”, cunoscut și sub titlul de „Eseuri morale”, a apărut în mai multe ediții: în 1995 la Editura Univers Enciclopedic, apoi la Editura Humanitas, într-o serie de autor, în 2011 și, cu cel de-al doilea titlu, la Editura Muzeul Literaturii Române. O puteți cumpăra și în format electronic de la Editura Libris sau Humanitas, cât și de pe Google Play Books.



Geo Alupoae


Trimiteți un comentariu

[facebook]

Maria Pescaru Design

{facebook#https://www.facebook.com/zamolxisvortexgame/} {twitter#https://twitter.com/escudesign} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget